Categories
Català New & Noteworthy

ArteConTacto a Català

ArteConTacto.
Un mètode assequible, flexible i professional que permet als museus adaptar tan els museus com les exhibicions temporals als visitants invidents.

Accessibilitat per a les persones amb discapacitat visual

Guided Tour ArteConTacto

La missió d’ArteConTacto és la de facilitar l’accés a les persones amb discapacitat visual a exhibicions tan temporals com permanents, amb tecnologia d’última generació i el coneixement de primera mà tan en l’àmbit del comissariat com en el de la pedagogia. D’aquesta manera garantim solucions flexibles, assequibles i creatives que permeten al discapacitat visitar museus i centres d’art amb total llibertat i autonomia.


Contacte: Moritz Neumüller, Christina Hemetsberger
Espanya: 0034 605 64 1118
Àustria: 0043 660 344 77 55
Email: touch(arrova)artecontacto.org

Descàrregues:

Descarregar l’estudi de l’aplicació al MUSA (Museum on Demand), Viena.

Descarregar el llibre DAISY del programa al MUSA (en alemany).

Navigation System

La metodologia d’ArteConTacto està focalitzada en dues parts:
Per una banda, organitzem visites guiades regulars d’aproximadament una hora i mitja i amb un màxim de 10 participants. Les obres poden tocar-se, ja sigui l’original, un diagrama en 2-Dimensions o una representació en 3-D de l’objecte (objetos o fotos, o ilustraciones). Sempre guiats per un historiador de l’art i, com a mínim, amb un treballador social, depenent de la grandària del grup.

Per altra banda, preparem un kit de materials que permeten als invidents visitar l’exposició ells sols o en companyia d’amics i familiars; sense la necessitat expressa d’un guia i quan a ells els vingui de gust. Aquests materials són desenvolupats amb la col·laboració d’associacions d’invidents i també amb una escola per l’educació dels discapacitats visuals.

A més a més, les etiquetes a la paret de les obres seleccionades són en Braille. També comptem amb un sistema de navegació per les galeries del recinte i el kit està especialment dissenyat per ajudar al visitant a explorar, percebre i entendre l’exposició.

La guia d’àudio s’ha desenvolupat amb el sistema DAISY, un format especial per a la creació d’àudio-llibres per a discapacitats visuals. Funciona realitzant prèviament gravacions amb veus reals i posteriorment l’ordinador acobla els arxius en un MP3. D’aquesta manera un document de Word es converteix en àudio en qüestió de segons.

Un cop fet, el llibre pot descarregar-se des de la pàgina web del museu i instal·lar-se al reproductor DAISY del visitant. A aquells que no portin al museu el seu propi reproductor els hi deixarem un iPod Shuffle perquè puguin escoltar els arxius MP3. Aquest reproductor no té pantalla i és de fàcil navegabilitat.

Cada obra d’art es descriu en quatre parts:

1. l’autor, el títol, l’any i la tècnica,
2. la descripció formal,
3. la interpretació i detalls de l’artista i
4. un arxiu que explica com arribar a la següent obra.

Navigation

Una cinta especial enganxada al terra que té una superfície molt rugosa possibilita el sistema de navegació per les galeries. El camí a través de l’exposició està representat, a més a més, en un mapa tàctil a disposició de tots els invidents. Això no impedeix que els canvis d’última hora en la instal·lació es puguin integrar amb facilitat al sistema de navegació i al pla tàctil.

Per obtindre més informació, poseu-vos en contacte amb touch(arrova)artecontacto.org.

One reply on “ArteConTacto a Català”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s